|
Witam wszystkich,
mój pierwszy post i od razu wielka prośba o ocenę - coś z tym autem nie do końca pasuje. Sprzedający mówi, że auto z Niemiec, po szybkim zdekodowaniu VIN wychodzi (o ile jest to trafne info): CU3 For france Z0W For france Na pasie przednim info o klimatyzacji po niemiecku i angielsku. Radio po francusku (ale to można zmienić z menu nawet na polski). Żadnych więcej naklejek nie ma (ani info o airbagu w środku ani TUV na słupku - pełna cisza). Tablice rej. są już z gwiazdkami UE. Vin spisany ze zdjęcia, więc też możliwe że nie pasuje. Rocznik to 2007, ale sprzedający bierze pod uwagę rok MODELOWY (sic!) - stąd 2008 w ogłoszeniu. LINK: auto-marcar.otomoto.pl/opel-zafira-panor...skora-C30091474.html VIN (ze zdjęcia): w0l0ahm7572145838 szyby wygląda na swój rocznik (07), przedni zderzak ma inny odcień i lekko doskoczył od strony pasażera. Podłużnice niby zdrowe, tył też wygląda ok. Prawe tylne drzwi gorzej się otwierają, no i szyba lewy tył podnosi się nieco krzywo. Nadkola tylne wyglądają na świeżo po konserwacji (nałożona nawet na gumowe zaślepki otworów). A, i czy to norma, że osłona kolumny kierownicy opada nieco z prawej strony? Podniesienie kierownicy na max w górę ukazuje szparę z prawej, podczas gdy z lewej jest dobrze. Lew kratka nawiewu też jest nieco uszkodzona (plastik odskakuje). |
|
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
|
|
te wycieraczki dziwnie leza. Zderzak przedni i prawy blotnik przod inny odcien, tylny zderzak tez sprawia wrazenie ze jest ciemniejszy, na przednim pasie chyba powinno byc jeszcze pole vin? tzn tabliczka znamionowa..
Oplowskie automaty jakiejs dobrej opini niestety nie maja wiec ostroznie 171 000 km aukcja pl Used in conjunction with exhaust system, particulate filter chyba ma DPF!
Przybliżone dane z dekodera
Jest dla FRANCJI |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
Super! Dzięki za tak szybką odpowiedź.
Czy możesz nieco rozwinąć temat automatów opli? Bardzo mnie to zaintrygowało jako że może to mocno uderzyć po kieszeni niedługo - słyszałem o problemach z płytą sterownika, która objawiała się szarpaniem przy przełączeniu na D, ale nic więcej nie wiem na ten temat. Co do dpf'a to rzeczywiście kicha - chociaż chyba i tak lepiej z19dth niz jakiś 2.2 dti (przynajmniej mam taką nadzieję) Przyznam szczerze, że nie pamiętam, czy była tabliczka znamionowa z vinem. Była inna tabliczka i to jeszcze w kolorze auta (nie powinna być srebrna/czarna?). Vinu nie kojarzę. W innym oplu, jaki mam to rzeczywiście są 2 tabliczki na pasie - mimo że ten był przekładany za mojej kadencji. Zlokalizowałem jedynie vin na budzie koło fotela pasażera i na podszybiu Wycieraczki już są w poziomie - chyba na potrzeby fotek są tak ustawione. Zapomniałem dodać, że nie świeci lewy halogen oraz lewe światło drogowe - w tej lewej lampie jest nawet martwa osa (jakkolwiek ona się tam dostała). Pod maską poza tym wszystko lśni plakiem albo innym. Z tyłu (z prawej, pod maską) widać nieco pognite coś z klimatyzacji - tzn ma białawy nalot - nie będzie to chyba osuszacz (za małe), ale coś na kształt małego cylindra o średnicy około 3-5cm i grubości 8-10cm max). Poza tym rury z turbo są lśniące i jak nówki. Rdzy niewiele Czy w ASO będzie możliwość sprawdzenia historii bez podjechania autem (sprzedający koniecznie nie chce do ASO - inne warsztaty mu pasują)? Jak to francuz, to pewnie historia będzie raczej pełna zagadkowych zwrotów akcji? Blacha wygląda na zdrową i się zastanawiam, czy przypadkiem auto nie przyjechało po powodzi w 2010/2011. Sorry, że tak sporo pytań, ale gdzie mogę szukać jakichś śladów przeszczepów w tych modelach? Słupki A i podłużnice po maską wyglądają na całe. Są jakieś standardowe zagrywki dla tych modeli przy przekładkach? |
|
|
|
nic nie piszesz o mierniku? nie masz? w aso trzeba bedzie z wlascicielem podjechac albo papierami. Jak sie upiera ze nie chce do aso to moze miec cos do ukrycia.Plesn moze byc w aucie jak dlugo juz stoi. Potrafi zaplesniec wszystko w aucie np ktore stoi w komisie rok nieuzywane. Ja mam konika polnego w kloszu lampy i tez nie wiem skad sie wzial ;D
|
|
|
|
Pech jest taki, że miernik pożyczyłem i dzisiaj go nie miałem. Pewnie dużo by to podpowiedziało. Chociaż gołym okiem widać błotnik i zderzak - może się przyda od strony podwozia
Spróbuję jutro wpaść z miernikiem i wziąć te auto do znajomego/zaufanego mechanika - wtedy też pooglądam je pod spodem (na co zwracać uwagę?) Nie mam niestety nigdzie możliwości podjechać na płytę, żeby sprawdzić całość geometrii - gdzieś w okolicy Gliwic jest ona dostępna normalnie? Sprzedający niechęć do ASO argumentuje tym, że wszystko długo trwa, a że auto jest stare to na pewno coś znajdą. Dla mnie trochę dziwne - każde używane auto ma coś nie tak, ale wolę wiedzieć o tym przed zakupem a nie udawać, że wszystko jest ok. Dobrze, że mam rzeczywiście zaprzyjaźniony warsztat, to może tam coś się dowiem. Ciekawi mnie, że nie mogę nigdzie dla tego vinu znaleźć wzmianki o jakimkolwiek serwisie - może ASO będzie tutaj pomocne jak się dobrze zagada (oby)? Pytanie też nieco na wyrost - czy zafira B jest w ogóle dobrym tropem - w sensie kosztów/awaryjności? Nie musi to być automat, choć nie byłby zły. Auto musi być 7-osobowe, co daje w sumie wybór - alhambra/galaxy/sharan, renault i właśnie zafira (pomijam tutaj celowo sintrę). Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc |
|
|
|
Diesle kazde kosztowne. Turba wtryski zapchany dpf. Na miasto auto beznadziejne. Na podwoziu szukaj spawow albo swiezej konserwacji. Takze korozji zaawansowanej. Daj znac co tam wynajdzieszz
|
|
|
|
Auto będzie jeździć po 90km w jedną stronę praktycznie codziennie, więc nie powinno być problemów z dieslem (poza dpf oczywiście)
Jest tu za dużo niewiadomych - nie zdołałem dojść do tego, w jaki sposób auto trafiło z Francji (powódź/dzwon/wypożyczalnia?), więc lepiej nie ryzykować. ASO z definicji nie ma zbytnio historii z tamtych lat, a brak dokumentacji nie pomaga. Jak dla mnie auto jest za czyste - być może właśnie olałem ten jedyny bezwypadkowy i dobrze utrzymany egzemplarz - kto wie... Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc - pewnie za jakiś czas znowu się odezwę z kolejnym egzemplarzem |
|
|
|
za szybko troche odpusciles
|
|
|
|
Sorry za brak odzewu - trochę miałem na głowie. Odpuściłem ten egzemplarz z tego powodu, że zacząłem oglądać inne (w tym 1 krajówkę, choć cena niestety spora) i mam już nieco inny "wgląd" jak takie auta wyglądają po danym przebiegu. Trafiłem nawet na sprzedającego, który nie widział problemu, by podjechać 30km do wybranego przeze mnie mechanika. Więc jak zasmakowałem nieco lepszego traktowania z automatu odpuściłem ten temat. Może jeszcze wrócę do niego, chociaż z założenia podchodzę nieufnie, gdy auto jest odpicowane, umyte a sprzedający nie jest zbytnio pomocny (wiadomo, o wiele lepiej kupuje się u osoby prywatnej, gdzie nie ma wymówki "ja nie znam historii, właściciel mówił, że przebieg prawdziwy" itd). Jakoś wtedy zapala mi się lampka ostrzegawcza, bo jako takie pojęcie mam o blacharce i mechanice, ale pewne rzeczy da się zatuszować skutecznie na chwilę (wlewanie gęstszego oleju, moto-doktora, szybkie malowanie i cieniowanie, drutologia itd). Miałem styczność z komisami niejako od drugiej strony i sporo się naoglądałem
|
|
|