Posiadasz już konto?

Zaloguj

Darmowe Sprawdzenie VIN

Weryfikujemy Historię Wypadkową Pojazdów

Account

Please wait, authorizing ...

TEMAT: Czy to legalne?

Czy to legalne? 2010/11/06 08:36 #3398

• crusader
  • crusader Avatar
Zamierzam kupić samochód. Sprzedający wystawi mi na niego fakturę (ma jakąś tam działalność, ale nie związaną z handlem samochodami). W dowodzie rejestracyjnym widnieje poprzedni właściciel. Sprzedający twierdzi, że auto dostał w rozliczeniu i ma umowę kupna-sprzedaży z poprzednim właścicielem.
Czy może być tu jakaś mina przy zakupie auta, czy też wystarczy jak sprzedawca pokaże mi umowę z poprzednim właścicielem i wystawi swoją fakturę?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Czy to legalne? 2010/11/06 08:47 #3399

• knurosław
  • knurosław Avatar
nie ma problemu,ale musisz przy rejestracji mieć umowę między widniejącym w dowodzie a twoim sprzedającym...

Odp: Czy to legalne? 2010/11/06 09:26 #3403

• crusader
  • crusader Avatar
Tak, tylko jeśli trafię do na oszusta lub złodzieja to co za problem napisać fikcyjną umowę. Nie jestem w stanie sprawdzić czy to podpis poprzedniego właściciela. Czy taka umowa powinna być zarejestrowana w US?
Faktycznie to może być legalne, choć z drugiej strony pole do manewru dla naciągaczy. Np. nie jestem w stanie stwierdzić czy osoba wystawiająca fakturę faktycznie prowadzi taką działalność. Co za sztuka podrobić pieczątkę. Z drugie strony kolejna możliwość - koleś mi sprzedaje auto, a jest w zmowie z właścicielem, a ten właściciel zgłasza się do mnie po kilku dniach po auto i twierdzi, że to nie on podpisał umowę?

Odp: Czy to legalne? 2010/11/06 12:06 #3418

• knurosław
  • knurosław Avatar
wiesz...no nie jestem fachowcem...opisuję przypadek mojego znajomego,z którym kupowaliśmy takie auto-w dowodzie był pierwszy właściciel...odstawił auto do komisu-była umowa,nastepnie kupił auto gość który nam sprzedawał...tez była umowa...mój kolega zarejestrował bez problemu,a pisał umowę z tym ostatnim...pytaliśmy w urzędzie i własnie tak nam tłumaczono,że nie ma problemu jesli jest ciągłość umów....tylko jeden problem-
w opisywanym przeze mnie przypadku-zauważ,że 2 umowy były z komisem(faktura)także nie było się o co martwić....teoretycznie-Polska to w końcu :blink:
do dzisiaj jest cisza....

Odp: Czy to legalne? 2010/11/06 15:39 #3433

• fuzer
  • fuzer Avatar
Nie daj się wkręcić na taką lewiznę.
Tu firma tam stara umowa kupna-sprzedaży, śmierdzi jumą na kilometr. Kupując fure masz obowiązek ją przerejestrować w ciągu miesiąca, a sprzedawca powinien (choć nikt tego prawie nie robi) wyrejestrować pojazd. Kupiec będzie miał przesrane jak coś będzie nie tak (fikcyjna stara umowa sprzedaży, itd.)
Olej gościa niech szuka frajera gdzie indziej.

Odp: Czy to legalne? 2010/11/06 15:52 #3434

• Krzysztof
  • Krzysztof Avatar
Mnie zastanawia za to jak firma może coś sprzedać na FA nie mając tego na stanie firmy ??

Odp: Czy to legalne? 2010/11/06 18:21 #3436

• Kris75
  • Kris75 Avatar
Panowie - nie siejcie zamieszania.
Opisany przypadek przez kolegę jest wręcz podręcznikową transakcją w komisie.
Komis nie ma innej możliwości sprzedaży aut pozostawionych w rozliczeniu! Musi przecież zawrzeć umowę komisową z poprzednim właścicielem, a komisem, potem sprzedając Tobie wystawia fakturę.
Nie ma innej możliwości przecież! Jak sobie to inaczej wyobrażacie?
Co do legalności - przecież jeśli komis wam wystawi fakturę to komis odpowiada prawnie, jeśli auto było kradzione to masz roszczenia do komisu. Proste jak budowa cepa, panowie. Litości.

A w Twoim przypadku kolego to musisz dostać umowę kupna-sprzedaży pomiędzy handlarzem a starym właścicielem, oraz fakturę od handlarza dla Ciebie na sprzedaż auta. TYLE, nic więcej nie musisz mieć.
Oczywiście jeśli masz możliwość to w międzyczasie dzwonisz do byłego właściciela i pytasz o auto, prosisz o weryfikację umowy, przebiegu itd.
Ostatnio zmieniany: 2010/11/06 18:25 przez Kris75.

Odp: Czy to legalne? 2010/11/06 18:29 #3438

• fuzer
  • fuzer Avatar
Opisany przypadek przez kolegę jest wręcz podręcznikową transakcją w komisie.
Ok ale:
Zamierzam kupić samochód. Sprzedający wystawi mi na niego fakturę (ma jakąś tam działalność, ale nie związaną z handlem samochodami).

Czyli sprzedawcą nie jest komis tylko facio z działalnością
Co ma do tego "standardowa" umowa komisowa
Koleś może ziemniory z pola sprzedaje, nie chciało się przerejestrować, fure odliczył od podatku mimo że jej nie zarejestrował :) dużo można by pisać.

Umowa komisowa ok, ale chyba nie w tym przypadku.

Odp: Czy to legalne? 2010/11/06 18:38 #3440

• Kris75
  • Kris75 Avatar
W takim wypadku NIE MOŻE WYSTAWIĆ faktury tylko podpisują drugą umowę kupna-sprzedaży z obecnym właścicielem. Powyższy sprzedający NIE MOŻE wystawić faktury ponieważ nie ma zarejestrowanego obrotu pojazdami itd. A tak po prawdzie to wystarczy telefon do byłego właściciela i wszystko będzie jasne. Co nie powinno być trudne, ponieważ w dowodzie jest pełny adres gościa. Przy odrobinie szczęścia można to ustalić telefonicznie, jeśli nie jest daleko to można się przejechać i pogadać o aucie.

Odp: Czy to legalne? 2010/11/07 06:22 #3452

• crusader
  • crusader Avatar
Czyli podsumowując faktura tylko wtedy gdy sprzedawca ma wpisany handel samochodami. Faktycznie w innym wypadku to ryzykowne. Nie wiem co wtedy w przypadku VAT-u.
Dzięki za pomoc.

Odp: Czy to legalne? 2010/11/07 16:42 #3470

• Kris75
  • Kris75 Avatar
Jeśli handlarz nie ma wpisanego w działalności gospodarczej obrotu częściami i samochodami to NIE MOŻE wystawiać żadnej faktury, chyba, że kupił te auto na działalność i jako firma sprzedaje. Wtedy najczęście jest to cena bez VATu, ale Ty najczęściej nie jesteś o tym informowany.
Chyba, że gość prowadzi działalność gospodarczą i nie uzyskuje zwolnień z tytułu podatku VAT i nie podlega opodatkowaniu z tego tytułu to wtedy dostajesz zwykłą fakturę - przy cyzm to jest rzadkie, bo ktoś kupił te auto właśnie po to, aby uzyskać zwolnienie z podatku VAT.. Ale to tylko wtedy jeśli auto kupiła firma i sprzedaje firma. W innym wypadku handlarz nie może wystawić faktury.
Ostatnio zmieniany: 2010/11/07 16:43 przez Kris75.
Moderatorzy: AutoRaport