|
|
Długo już przymierzaliśmy się do tego aby stworzyć dział dla jednośladów, ale ciągle brakowało czasu
Teraz wiemy że taki dział jest potrzebny, ale pytanie do zainteresowanych tematem co by chcieli widzieć w takim dziale - jak podzielić na marki, itd. Postaramy się też przygotować specjalną wersję VIN Checkera dla motocyki co na pewno też się przyda Swoje uwagi, sugestie, propozycje piszcie już w tym temacie, a my będziemy w miarę możliwości i sukcesywnie rozwijać temat jednośladów na stronie. |
|
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
|
|
moja sugestia, żeby za bardzo nie mieszać na forum i żeby każdy zobaczył to co go interesuje, najlepiej by było, żeby niebieski pasek z zakładkami na górze strony wyglądał następująco:
1 - "Home" 2 - "Artykuły" 3 - "Recenzje i oceny - samochody" 4 - "Recenzje i oceny - motocykle" 5 - "Forum dyskusyjne" - po najechaniu pod spodem na zakładce wybieramy samochody lub motocykle (tak jak jest obecnie przy recenzjach i ocenach) 6 - "VIN Checker" - tu tak samo jak w punkcie wyżej 7 - "Sprawdź auto" Jeśli chodzi od strony wewnętrznej to zarówno recenzje jak i forum dyskusyjne mogą być tak skonstruowane jak w przypadku samochodów, i uważam że będzie ok. Tyle ode mnie, z chęcią poczytam o innych pomysłach więc forumowicze do dzieła Trzymam kciuki za powodzenie całej operacji! |
|
|
|
Może jest ktoś na forum kto jest obeznany w motorach i chciał by pomóc w prowadzeniu i moderowaniu tego działu ??
|
|
|
|
Dokończymy uzupełnianie danych w samochodach i zabierzemy się za motocykle.
Mam prośbę do osób zainteresowanych tematem o naświetlenie co można ocenić w motocyklu (chodzi o oceną taka jak jest dziale 'recenzje i oceny'/samochody) wiadomo że nie będzie oceny 'widoczność' czy 'Wentylacja i ogrzewanie' |
|
|
|
Witam
Otóż kazdy motocykl ma swoje "znaczniki". Ale ogólnie rzecz biorąc jest tak, że sprawdzamy zaczynając od przodu: -ułożenie przedniej owiewki względem reszty (czy nie jest krzywa) -lagi (przednie zawieszenie). czasem jest widać spawane lub pogięte rury. Za nic nie kupować a tymbardziej nie wsiadać -felgi-czy nie były spawane, malowane -ogranicznik kierownicy-po przekręceniu maksymalnie kierownicy w lewo i prawo powinna się ona zatrzymać o konkretną odległośc ob baku (trudno określić, bo każdy motocykl może mieć inaczej, ale nie może dotykać baku-to pewne) -siadamy na motocyklu, zaciskamy przedni hamulec i ruszamy motocyklem w tył i przód-zawieszenie przednie powinno chodzić ładnie, bez stuków i dobijania i oczywiście bez "sikania" płynem -Czasem warto otworzyć bak i zoabczyć, czy nie ma tam śladów korozji -Patrzymy na ramę motocykla-czy nie jest spawana i pogięta (czasem to trudno zobaczyć, wtedy trzeba wsiąść na motocykl, wrzucić jedynkę, rozpędzić się do tych 30-50km/h wrzucić luz i puścić kierownicę-motocykl powinien jechać prosto, inaczej lagi albo rama krzywa) -Oczywiście sprawdzamy malowanie motocykla-naklejki, kolor itp -W niektórych modelach (przykładowo cb500) nalezy sprawdzić tylną lampę. Czasami po dzwonach jest ona mocowania 'na sprzedaż", wtedy lata -Stan ogumienia-mam na myśli opony i gumy na podnóżkach-po nich widać przebiegi motocykla -Warto też sprawdzić grubość tarczy hamulcowej-to ważne, bo czasem ludzie przetłaczają takie tarcze i z powiedzmy 4mm robi się 1,5mm-wtedy tarcza bardzo łatwo się nagrzewa i nie trudno o ciężkie konsekwencje... -Ogólny stan wizualny-czyli czy coś nie jest pordzewiałe, niepodokręcane, powymieniane itp -Sety-czyli "stelaże", które trzymają podnóżki dla pasażera i/lub różne dźwignie (hamulec, biegi) Kazde przeróbki traktujemy sceptycznie-czyli wypytujemy się dlaczego coś zostało zmienione, czy ma na to jakąś fakturkę lub stare części. I to chyba tyle. A co do samego działu ja bym go podzielił na dwa główne poddziały: -motocykle (honda, suzuki, yamaha, kawasaki oraz wszystkie motocykle dostepne dla zwyłych śmiertelników) -motocykle ekskluzywne (ducati, bmw, aprillia oraz inne dziwadełka Mam nadzieję, że pomogłem |
|
|
|
Ja bym chyba nie rozdzielał na poddziały
poniżej takie chyba główne i popularne u nas marki: Aprilia BMW Cagiva Ducati Harley-Davidson Honda Jawa Kawasaki KTM MZ Suzuki Triumph Yamaha Pozostałe modele Może ktoś jeszcze rozwinie i doda coś co mogłem pominac |
|
|
|
fuzer napisał:
Ja bym chyba nie rozdzielał na poddziały poniżej takie chyba główne i popularne u nas marki: Aprilia BMW Cagiva Ducati Harley-Davidson Honda Jawa Kawasaki KTM MZ Suzuki Triumph Yamaha Pozostałe modele Może ktoś jeszcze rozwinie i doda coś co mogłem pominac Faktycznie chyba lepszym i napewno bardziej przejrzystym pomysłem będzie coś takiego. Poza tym w dziale motocyklowym moznaby przykleić temat na co zwracać uwagę przy kupnie. Warto byłoby też w tym samym temacie umieścić wzory malowań poszczególnych modeli. Ja mogę zrobić coś takiego do cb/cbf 500 (posiadam w pdf'ie z opisem każde malowanie), ew moznaby poszukać, bo w internecie gdzies to pewnie siedzi. Wtedy pisząc post mamy coś takiego: model i link do pdf'a z malowaniami. Tak chyba będzie najbardziej przejrzyście. Ogółem byłoby to chyba tyle w temacie. |
|
Ostatnio zmieniany: 2010/11/07 14:25 przez emils.
|
|
Kategorie i strukturę forum mamy gotową do uruchomienia, ale początkowy będziemy zamieszczali informacje w jednym dziale (podobnie było z samochodami). Jak tylko temat nam się rozwinie to posortujemy to ładnie w kategorie
Próbne dwa raporty poniżej www.bezwypadkowy.net/forum/144-uwaga-na-...d2-jh2rc44721m450070 www.bezwypadkowy.net/forum/144-uwaga-na-...50-km1mj527581602687 Niestety na fotkach często niewiele widać i dodaliśmy tylko te na których jest coś widoczne. Wyszukaliśmy też kilka motocykli po np. powodzi czy z Salvage Certyficate, ale na zdjęciach totalnie nie widać uszkodzeń. Nie wiem na ile sama informacja Salvage Certyficate jest istotna w przypadku motocykli |
|
|
|
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale spróbuję odpowiedzieć.
Motocykle tak samo jak samochody mają nr. ramy, silnika, nr VIN. Jeżeli takowy pojazd znajdziecie i wkleicie jego dane to już jest dużo. Nr VIn mamy w papierach, nr ramy jest zwykle z przodu na ramie (od strony baku) a nr silnika również jest dobrze widoczny (nie wiem jak to się ma w samochodach), więc jeżeli któryś nr będzie się zgadzał z tym co znaleźliście to mamy złoma. Na fotkach nie musi być dużo widać, chodzi o same nr. Oczywiście pozostaje opcja przebicia numerów, ale to w motocyklach raczej nalezy do rzadkości, gdyż nie ma o nich takiej bazy danych jak o samochodach. Zresztą numery przebijanie na ramie będzie widać, a na silniku tymbardziej. Tak mi się przynajmniej wydaje... A co do tych numerów-jest kilka portali zajmujących się skradzionymi motocyklami i tam własnie podawany jest numer VIN. To głównie powinno wystarczyć. |
|
|
|
Głownie chodzi o zamieszczanie informacji o motocyklach z aukcji z US i Kanady bo do tego mamy dostęp i możemy sprawdzać. Problem jest tylko taki że na zdjęciach bardzo często nie widać uszkodzeń a opis mówi tylko np.
PRIMARY DAMAGE: ALL OVER (czyli poobijany, po kolizji, itd. z wielu stron) tak jest w samochodach i zapewne ten opis tak samo tyczy się motocyki dalej są tytuły szkody z ubezpieczalni np. TITLE: SALVAGE CERTYFICATE (co w przypadku samochodów oznacza uszkodzenia powyżej 75% wartości - nie wiem jak to się ma do motocykli, ale pewnie tak samo jak DAMAGE mówi o wielkości szkody) Przykłady które załączyłem na górze to właśnie takie przypadki, gdzie mało widać, a z opisu wynika że motocykl trafił na aukcje z Certyfikatem szkody i że coś z nim było nie ta (mimo tego że na fotkach nie widać tych szkód) |
|
|
|
W takich przypadkach trzeba zaznaczyć, że motocykl jest powypadkowy. Ktoś sprawdzi numery i po prostu przed zakupem odda go do mechanika na sprawdzenie.
Głównie, moim zdaniem, chodzi o to, żeby zaznaczyć motocykle, które mogą być uszkodzone. Nie oszukujmy się-ktoś kto ma wydać na maszynę przykładowo 20tys chyba nie będzie tak skąpy, żeby dać te 500zł za sprawdzenie maszyny. A robienie poważnych rzeczy przy maszynach za 5-7tys jest nieopłacalne. A jeśli się ktoś uprze (widziałem taką maszynę na allegro, zgroza) to zrobi spaw lagi lub coś podobnego, co wykluczy go po obejrzeniu aukcji przez kogokolwiek. Ogółem trzeba zaznaczyć w jakimś info o dziale lub każdym temacie, że moto może wyglądac super, ale wymaga sprawdzenia przez dobrego mechanika (geomatria ramy tutaj jest podstawą, ale również silnik-czyli stopień sprężania czy coś podobnego itd). edit: Poza tym zrobienie motocykla na oryginał po jakimś dzwonie czasami jest nie do przejścia. Przykładowo w cb500 naklejki na baku są tak zrobione, że nawet dobry mechanik będzie miał kłopoty, żeby to odwzorować. Dlatego głównie malowanie pokazuje wady, ale tak jak pisałem-chodzi o podawanie podejrzanych sztuk. |
|
Ostatnio zmieniany: 2010/11/07 18:04 przez emils.
|
|
Jest to chyba dobry tor myślenia i będziemy oznaczali znalezione motocykle na forum. Motocykl na pewno ma mniej elementów, które można naprostować, wyklepać, naprostować i pomalować (co ma miejsce przy samochodach) - tu raczej się wymienia no nowe elementy.
|
|
|
|
noozy napisał:
Jest to chyba dobry tor myślenia i będziemy oznaczali znalezione motocykle na forum. Motocykl na pewno ma mniej elementów, które można naprostować, wyklepać, naprostować i pomalować (co ma miejsce przy samochodach) - tu raczej się wymienia no nowe elementy. To też jest tak, jak to u nas. Pan Zdzisiek zrobi wszystko. Lagi są prostowane (do tego stopnia, że nie widać nic gołym okiem, trzeba mierzyć), ramy spawane i przykrywane plastikami itp itd. Nie ma rzeczy niemozliwych, ale wiadomo-dużo trudniej jest coś ukryć niż w samochodzie. p.s. Dobrze byłoby porozsyłać link forum na różne fora motocyklowe. Tak jak mówię-każdy zna swoje cacko. Ja mogę pomagać przy cb500, a na innych motocyklach mogę tylko powiedzieć bardzo ogólne rzeczy. Dlatego dobrze jest mieć grono ludzi na różnych maszynach, wtedy będzie to sprawnie szło. |
|
Ostatnio zmieniany: 2010/11/07 19:38 przez emils.
|
|
Staramy się ogarnąć cały temat motocykli w miarę szybko (od dzisiaj monitorujemy też i jednoślady
Nadal oczekujemy na sugestie co powinno się znaleźć w formularzu oceny - w samochodach wygląda to tak: (Ocena gwiazdkowa w skali 1 do 10) Niezawodność* - Jak oceniasz awaryjność samochodu? Przestrzeń* - Jak oceniasz przestrzeń dla kierowcy i pasażerów? Skrzynia biegów* - Jak oceniasz elastyczność skrzyni biegów? Silnik* - Jak oceniasz kluturę pracy i elastyczność silnika? Spalanie* - Jak oceniasz wysokość spalania? Układ jezdny* - Jak oceniasz układ jezdny? Widoczność* - Jak oceniasz widoczność? Wentylacja i ogrzewanie* - Jak oceniasz wentylację i ogrzewanie? Opłacalność* - Jak oceniasz stosunek jakości do ceny? (krótki formularz do wypełnienia) Model Rocznik Rodzaj paliwa Minimalne spalanie Maksymalne spalanie Twoje naprawy Komentarz No i to tyle jeśli chodzi o samochody, teraz coś w tym stylu trzeba do ocen zrobić dla motocykli |
|
|
|
Niezawodność* - Jak oceniasz awaryjność motocykla?
Siedzenie*-jak oceniasz pozycję za kierownicą? Skrzynia biegów* - Jak oceniasz pracę skrzyni? Silnik* - Jak oceniasz kluturę pracy i elastyczność silnika? Spalanie* - Jak oceniasz wysokość spalania? Prowadzenie*-jak oceniasz łatwość prowadzenia? Opłacalność* - Jak oceniasz stosunek jakości do ceny? (krótki formularz do wypełnienia) Model Rocznik Napęd (łańcuch, wał kardana, pasek) Minimalne spalanie Maksymalne spalanie Twoje naprawy Komentarz I właściwie chyba tyle. |
|
|
|
Pozostaje stworzenie i uzupełnienie katalogu
Jeszcze też przebudujemy trochę forum, aby powstały dwa kąciki: samochodowy i motocyklowy do luźnej dyskusji, wymiany poglądów, opinii, itd. |
|
|
|
Ja bym dorzucił jeszcze pod ocenę "Koszty utrzymania" i może coś np. dotyczącego funkcjonalności. Wiadomo, że nie każdym motocyklem dobrze jeździ się w mieście i nie każdym w trasie.
|
|
|
|
Myślę, że koszty utrzymania są zawarte w awaryjności i spalaniu. Cenę części które wymienia się co roku lub naprawy typu regulacja gaźników są podane na odpowiednich stronach, więc myślę, że to raczej zbędne. A funkcjonalność-to chyba mieści się w elastyczności silnika i łątwości prowadzenia. Jeżeli silnik mamy elastyczny, to nie ma potrzeby ciągłej zmiany biegów, a jeżeli łatwo się prowadzi to wtedy nadaje się wszędzie. Ważna jest też pozycja za kierownicą (czyli sama pozycja, przeniesienie ciężaru jak i wygodne siedzenie).
Moim zdaniem nie ma potrzeby dodawania czegoś nowego, a raczej dopisania przy tych punktach co nalezy oceniać. |
|
|
|
no i przekonałeś mnie
|
|
|
|
Jak jest z klasami motocykli ?
Czy podział na klasy: - Chopper, Cruiser - Cross, Enduro - Sportowy - Szosowo-Turystyczny będzie dobry ? |
|
|
|