Posiadasz już konto?

Zaloguj

Darmowe Sprawdzenie VIN

Weryfikujemy Historię Wypadkową Pojazdów

Account

Please wait, authorizing ...

TEMAT: Samochód do 15 tys rok od 2002 do góry

Samochód do 15 tys rok od 2002 do góry 2012/03/11 14:00 #23559

• chicken_tomek
  • chicken_tomek Avatar
Witam . Jestem w trakcie zakupu samochodu . Mam na wydanie ok 15 tyś zł . Ważne jest by rok produkcji był od 2002 roku w góre . W oko mi wpadły 4 samochody
Fiat Stilo w wersji 3 lub 5 drzwiowej z silnikiem 1.9 JTD
Renault Megane w hatchbacku z silnikiem 1.5 dci - który jest podobno robiony przez nissana
Seat Ibiza 3 lub 5 drzwi z silnikiem 1.4 tdi lub 1.9 tdi
Nissan Almera w hatchbacku z silnikiem 1.5 dci
Słyszałem też dobre oponie o Opel Astra II
Mam też na oku Fordy focusy ale boje sie o awaryjność

Prosił bym pomoc w wyborze jak kształtuje sie awaryjność poszczególnych samochodów jakie są mniej wiecej cześci eksplatacyjne a może inny silnik . Powiem szczerze że swoją stylistyką przemawia do mnie Stilo i Megane . Samochód bd jeździł w cyklu mieszanym czyli trasa/miasto ale z bardziej nastawieniem na miasto .

Przy wyborze kieruje sie najbardziej tym by samochód był jak najtańszy w utrzyamniu i jak najbardziej bezawaryjny bo nie chciał bym do niego dokładać co chwile
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Samochód do 15 tys rok od 2002 do góry 2012/03/20 20:11 #23993

• szczesny
  • szczesny Avatar
Fiat Stilo to raczej średnio udana konstrukcja - dużo drobnych denerwujących usterek
Almera ogólnie ok, ale ponoć dosyć częstym problemem są wtryskiwacze w tej wersji silnika,branie oleju i rdza
Chyba najlepszym wyborem byłby Focus,Opel,Ibiza,Peugeot 307 albo Skoda Octavia II ale jest troszkę droższa
Megane w dieslu może być kosztowny w utrzymaniu - wersja 1.9dCI
Ostatnio zmieniany: 2012/03/20 20:12 przez szczesny.

Odp: Samochód do 15 tys rok od 2002 do góry 2012/03/20 20:32 #23994

• Bobersky
  • Bobersky Avatar
Stilo- słyszałem dużo o awariach, ale nie wiem dokładnie bo nie miałem
Megane- 1.5 dCi jest robiony przez Renaulta ;)
Ibiza- dużo lepsze 1.9TDi ale cieżko znalezc nie zajechany motor

Moim zdaniem nie ma co patrzec na rocznik pojazdu, bo rocznikiem sie nie jezdzi, zawsze lepiej kupic troche starszy a lepszy, taka moja skromna opinia.

Odp: Samochód do 15 tys rok od 2002 do góry 2012/03/20 21:58 #24000

• kobe24la
  • kobe24la Avatar
Przede wszystkim, jeśli chcesz auto tanie w utrzymaniu i do miasta, to raczej zapomnij o dieslu. Tania eksploatacja niestety kończy się tylko na mniejszym zużyciu paliwa. Jak przyjdzie wymienić wtrysk, turbo, czy dwumase ze sprzęgłem, to może zaboleć. Osobiście wolałbym benzynę z dobrą instalacją LPG.

Odp: Samochód do 15 tys rok od 2002 do góry 2012/03/22 08:32 #24074

• chicken_tomek
  • chicken_tomek Avatar
Sam również już sie troche dokształciłem i tak na dzień dzisiejszy odpadła Almera - z racji silnika 1,5 dci jak również Meganka .Jeśli chodzi o Ibize tydzień temu miałem szanse oglądnąć pare samochodów w tym pare ibiz i stwierdziłem że ten samochód jest dla mnie troszke za mały a po za tym kilka sztuk miało oznaki rdzy na tylnim błotniku przy mocowaniu bagażnika itp .
Oglądałem też 3 Oply Astre jednak podczas jazdy w tych samochodach czyłem sie mało komfortowo .

Obecnie zastanawiam sie teraz nad Stilo ponieważ posiada jeden z najlepszych silników na rynku czyli JTD w gre wchodzi też 1.6 w benzynie , jedyne usterki o których słyszałem to problemy z maglownicą w tych samochodach reszta wydaje sie ok .
Poszukałem też starszych samochódach i nie wiem czy nie warto zainwestowąć w Audi A3 z 2000 roku bo zauważyłem iż jestem w stanie znaleźć w tej cenie w miare ładny egzemplarz
Moderatorzy: AutoRaport